Dojokun

Dit zijn motto’s voor de training (worden soms voor de les uitgesproken).
Serieuze leerlingen proberen de geest van deze motto’s te volgen, om zodoende het uiterste uit hun training te halen. Ze lijken enigszins op onze gezegden: ‘Geen woorden maar daden, ‘Een slimme meid is op alles voorbereid’ en ‘Denk niet alleen aan jezelf’ en staan voor een bepaalde ‘weg’ of levenshouding.

 

Reisetsu O Mamori: Houdt u aan de regels. In de dojo is etikette belangrijk, onder andere vanwege de veiligheid van uzelf en anderen en voor het verkrijgen van de juiste werksfeer.

 

Shingi O Omanji: Wees loyaal aan de leraar. Dit is het belangrijkste motto in de krijgskunst.
Het is in krijgskunst niet mogelijk iets te leren zonder overgave aan, en vertrouwen in de leraar. Het betekent echter niet ‘blind volgen’.

 

Jojitsu Ni Oberezu: Leraar en leerling zijn niet gelijk. Bent u buiten de dojo bevriend met de leraar, maak daar in de dojo geen misbruik van. Respecteer de leraar want hij is ‘een stukje verder op de weg’ en wijst u de weg.

 

Shinkenmi Ni Tesseyo: Oefen serieus. Geen praten, eten roken of drinken in de dojo. Concentreer u alleen op Karate en doe in alles uw uiterste best. De dojo is een serieuze oefenplaats en leerlingen en bezoekers dienen de regels te respecteren.